Helårshuse i træ

Planet Huse har bygget træhuse i mere end 30 år, og udover de hundredevis af sommerhuse har vi også bygget mange helårshuse. Vi mærker også en stigende interesse for helårs træhuse af den åbenlyse grund, at de er meget mere bæredygtige end huse i sten og beton.

Helårshus i træ er et bæredygtigt valg

Et helårshus i træ er et naturligt valg, hvis I sætter pris på miljø og bæredygtighed. Duften af træ er fantastisk, og træ er bare verdens bedste byggemateriale. Hvis I sammenligner med et murstenshus, så reducerer hver kubikmeter træ, som erstatter et andet byggemateriale, CO2-udslippet med 1,1 ton. Der oplagres desuden ca. 1 ton CO2 i 1 m³ træ, som i hele bygningsmassens levetid altså er fjernet fra atmosfæren. Planet Huse tror på, at træhuse til helårs brug fremover vil dukke op i alle parcelhuskvarterer.

sorte sprossede vinduer i træhus
Byg et helårs træhus

Definitionen på et helårs træhus

Når vi taler om helårs træhuse, er det vigtigt at sige, at alle vores træhuse naturligvis kan bruges året rundt, så hos os får I et helårs sommerhus, hvor det er fint og godt at være, også selvom det er isvinter udenfor. Det er nemt at blive forvirret, når der bliver skrevet helårshus om et hus, der ligger i et sommerhusområde. Det kan være fordi, sommerhusets beboere er pensionister og derfor har fået lov til at bo i deres sommerhus hele året og derved kan kalde deres sommerhus for et helårshus. I dette afsnit handler det ikke om helårs sommerhuse, men derimod om helårs træhuse, der er defineret ved at blive bygget på en helårs grund. Og for et helårs hus gælder der andre byggeregler end for de helårs sommerhuse, vi bygger.

Priser på helårs træhuse

Der ER forskel på at bygge et fritidshus i træ og et helårshus i træ. Der er nemlig helt andre lovkrav til at bygge og konstruere helårshuse sammenlignet med fritidshuse. Vi har ikke angivet priser på helårshuse i træ her på websitet, men I kan som udgangspunkt regne med en tommelfingerregel, der siger, at helårs typehuse koster 20-30% mere end et tilsvarende fritidshus helt afhængig af muligheden for opvarmningsformen i det område, I ønsker at bygge.

Til gengæld kan prisen på et helårshus i træ være billigere end et hus af mursten, og med et helårshus i træ får I desuden et helt anderledes godt og lækkert indeklima. Vores Nova serie er et godt bud på et typehus i træ til helårs brug. Hvis I er interesserede i vores Jeppesen bjælkehuse som et helårs hus, så har vi også bygget adskillige af dem som helårs huse, og her gælder den samme tommelfingerregel som nævnt ovenfor, når det drejer som om priser på helårs bjælkehuse.

Bo i et helårs træhus
Forskel på sommerhus og helårshus i træ

Forskel på at bygge træhuse som sommerhus og helårshus

Hvilke forskelle er der så lovmæssigt, som betyder, at et helårshus i træ er dyrere end et fritidshus i træ?  Der er en del forskelligheder – eksempelvis skal fundamentet skal være 10 cm bredere til et helårs træhus, og der er også krav om bredere gangarealer i et helårshus – begge dele fordyrer byggeriet. Det samme gælder kravene for isolering af ydervægge, tag og gulv, der alle er strengere, når du bygger nyt helårs træhus eller bjælkehuse ift et fritidshus. På helårsgrunde er der også tilslutningspligt til fx fjernvarme, og det er også en stor udgift, som ikke findes, når du bygger sommerhus, fordi her er varmen baseret på el.  I et nyt træhus til helårs er der desuden også krav til ventilationsanlæg – et sundt indeklima. De krav findes ikke på sommerhuse. At kravene til isolering af et helårshus er højere end til et sommerhus betyder dog ikke, at I ikke kan bruge jeres sommerhus som et helårshus, for det kan I sagtens. Planet Huses sommerhuse er faktisk isoleret 25% bedre end minimumskravene, så derfor er det ikke forkert at kalde det for helårs sommerhuse.

Til gengæld må I som udgangspunkt bygge et større træhus på en helårsgrund, da bebyggelsesprocenten oftest er på 30% imod 15% på mange sommerhusgrunde. Der er også mulighed for at bygge i flere etager eller med højere rejsning på helårs træhuset. Her skal I selvfølgelig tjekke med lokalplanen.

Hvor vil I bygge helårshuset i træ?

Hvis I bygger i en byzone – eksempelvis et parcelhusområde, så skal der bygges et helårshus. Hvis I derimod har en sommerhusgrund, og ønsker at bygge et sommerhus, som I kan bruge som helårsbeboelse, så kan det godt lade sig gøre at bygge et træhus eller et bjælkehus med status af sommerhus og bruge det hele året. Det kræver bare, at man eksempelvis er pensionist eller førtidspensionist. Det er også muligt at søge om dispensation hos kommunen.

Byg et træhus til helsårsbrug
træhuse helårs er fremtiden

Videre med drømmen om træhuse som helårs

Lad os hjælpe jer videre i jeres søgen efter det helt rigtige helårs træhus eller bjælkehus helårs. Planet Huse har erfaringen med at bygge et nøglefærdigt helårs træhus, og nøjagtig som med vores sommerhuse, har I selvfølgelig muligheden for at få et helårs træhus skræddersyet, sådan som I ønsker det. Hos Planet Huse er det gratis at benytte vores arkitektteam, og de tegner og justerer, indtil I er tilfredse.

Kontakt en af vores salgs- og byggerådgivere for at komme videre

Huse i træ er fremtiden

Vi tror på, at fremtiden bringer meget mere træ i alle former for byggeri. Det gælder ikke blot typehuse i træ, som vi bygger dem, men alle varianter af huse i træ også etagehuse. I Tyskland bygger vi eksempelvis ferieboliger i flere etager af træ, og det er ikke kun et bæredygtigt valg – det er også et supereffektivt byggeri, fordi samtidig med, at husets fundament støbes og tørrer, produceres de færdige vægelementer i produktionen i Ribe. Så snart fundamentet er klart, sætter vi vægelementerne op, og det gøres på blot et par dage. Se filmen nedenfor.

Vores Adm. Dir Torben Basse er bestyrelsesmedlem i foreningen Træ i Byggeriet. Foreningen består af en række toneangivende virksomheder inden for byggesektoren, der alle har fokus på træ og er dedikerede til en øget anvendelse af træ i byggeriet. Byggeri er nemlig en af de største klimasyndere, pga det negative klimaaftryk, som en lang række byggematerialer sætter. Ved at bygge flere træhuse som helårs og sommerhuse, og anvende træ meget mere, kan vi gøre byggeriet mere bæredygtigt.

vælg et bæredygtigt nyt træhus
Personlig rådgivning om fritidshuse i træ

FÅ ET

PERSONLIGT

MØDE MED OS

Ring mig op

FÅ MERE

INSPIRATION

Bestil katalog
Uforpligtende tilbud - procent symbol

BESTIL ET

UFORPLIGTENDE

TILBUD

Bestil

Kontakt os

Vi vil rigtig gerne hjælpe jer til at komme videre med jeres sommerhusdrømme

  • Jeg accepterer samtidig Planet Huses privatlivspolitik og accepterer at modtage relevant information fra Planet Huse