Kundehistorie

Arkitektens eget Planet Hus

Detaljer og diskretion mødes midt i vild kystnatur

Hos Planet Huse er vi vant til at skræddersy sommerhuse, så de opfylder personlige drømme. Og selvom vi aldrig betragter noget Planet Hus som en rutineopgave, så var dette projekt alligevel i en kategori for sig. Ikke mindst fordi sommerhusdrømmen tilhører en detaljeorienteret æstetiker og livsnyder i form af den københavnske arkitekt og billedkunstner Lars Møller Andersen.

Arkitekt Lars Møller Andersen, tidligere partner og indehaver i et mellemstort arkitektfirma i København.

Mit ønske har ikke været et hus, der larmende erklærer “her er jeg!”, men et, der diskret, og i særdeleshed kvalitetsbevidst, retfærdiggør sin plads i landskabet – integreret i, ikke adskilt fra.

Som så meget andet i livet handler et sommerhusbyggeri om kompromisets kunst. At balancere form med funktion, at kombinere klare holdninger til materialer og udtryk med kravene til solid og langtidsholdbar konstruktion. Og netop dét kompromis viste sig fra sin smukkeste side, da vi besøgte Lars en solrig sommerdag i juni.

Enkelthed helt ned i detaljen

Huset er et enkelt længehus opført i sortmalet træ. Tagdækningen består af tagpap med listedækning. Vinduerne er sortmalede træ-/alu. med 3-lags glas. Mod vest er der i hele husets længde åbnet op med store vinduer med naturligt lysindfald og direkte kig ud på det rå klitlandskab, som er trukket helt op til huset.

Terrassen omfavner huset mod syd, vest og nord, så der altid er et hjørne med læ. Samtidig danner terrassen uderummets bindeled til de indvendige rum fra soveværelse, tegnestue, stue, køkken og indgangsparti.

Den mobile skærmvæg som Lars senere har tilført, forlænger og forenkler husets udtryk samtidig med at den skærmer for vind og indblik.

Ved facaden mod syd-/vest har Lars opført en mobil skærmvæg udført som lodretstående trælameller med indnotet glas. Væggen understreger længe-huset samtidig med, at den skærmer af for såvel vestenvinden som nysgerrige blikke udefra.

Indvendigt består huset af en langsgående væg, som spænder ud i hele husets længde, og hvorfra alle birum hægtes på. Den langsgående væg benyttes samtidig som Lars’ gallerivæg.

Beliggenhed: magisk

Huset ligger blot 500 meter fra vandkanten i Odsherred og landets måske smukkeste solnedgang over Sejerøbugten. Sommerhuset og vandet adskilles af et mindre engareal med klitter og vindblæste fyrretræer, som i sommerhalvåret græsses af Woodland Hereford kvæg. Kreaturerne holder området åbent, og foretrækker græs frem for blomsterplanter, så der med tiden vokser en strandeng op.

”Stedet har en magisk tiltrækning på mig, og indgyder en særlig ro i mig og måske en følelse af identitet,” fortæller Lars.

I naturlig harmoni med omgivelserne

Den ca. 1.300 m2 store naturgrund er beplantet med lyng, marehalm, hjælme, gran-, skov- og bjergfyr- samt birke- og egetræer. Alle sammen hjemmehørende i området og derfor glider de harmonisk ind i den omkringliggende natur – helt efter Lars’ plan:

”Jeg har lagt vægt på at trække naturen helt ind til huset, og at det til gengæld tilpasser sig landskabet mellem bevoksningerne,” fortæller Lars.

Huset er enkelt og traditionelt både i den ydre fremtræden og i de indre funktioner. Det sortmalede træhus falder sammen med skyggerne under træer og buskadset, hvilket gør det næsten usynligt. Diskretion og ydmyghed har været en æressag for Lars.

Naturen helt tæt på

Huset er tilpasset det kuperede terræn og verdenshjørnerne, og åbner sig mest op mod syd og vest. Mod syd er den opgravede sandjord benyttet, dels som en såkaldt mile for at holde septiktankene nede under jordniveau og dels, som en visuel forstærkning af klitmotivet. Langs nordfacaden er klit-terrænet igen forstærket ved supplering med hjælme, marehalm og lyng, så omgivelserne opleves helt tæt på ude som inde. Næsten som et evigt og forandrende kunstværk alt efter årstid.

Grusvejen er nærmest skjult

Fra første streg har det været Lars’ krav at få bilerne væk fra husets synsfelt. Derfor er der anlagt en ny grusvej (med græs), som i bløde former skærer sig gennem de lave klit- og lyngbakker og ned i terrænet. Set inde fra de store vinduespartier er vejen usynlig. Skellet mellem inde og ude går i klitrækken med marehalm og hjælme som afgrænser terrassen og altså ikke i de glaspartier, der reelt adskiller dem, hvorfor gulvet inde kan fortsætte ude.

Det gamle sommerhus bibeholdt på smukkeste vis

På grunden har Lars bibeholdt det eksisterende sommerhus fra 40’ern som er istandsat fra inderst til yderst. Huset bruges i dag som anneks til når familien eller gæster slår et smut forbi. Placeringen af det nye sommerhus skulle ses i sammenhæng med det eksisterende hus. Bl.a. derfor blev indgangen placeret lidt forskudt men så der stadigvæk er forbindelse med det eksisterende.

Barnebarnet Katrine´s klargøring af paddleboard.

Mød andre familier

Bliv inspireret af andre familier, som fik bygget deres drømmesommerhus med Planet Huse.

Se alle kundehistorier

Pernilles rejse til sit unikke sommerhus

Et nyt sommerhus stod ikke blot som et ønske om et nyt sted at tilbringe ferierne, men som en genopladning af sind og sjæl for Pernille Sams, der længe havde drømt om et fristed helt tæt på naturen.

Læs kundehistorie

Her leves livet

Sommerhuset i altid vidunderlige Vig bruges flittigt af familien Grønholt. Faktisk hver weekend siden huset blev deres for 1/2 år siden.

Læs kundehistorie

Farverig elegance og naturlig ro

Alt har en historie – en fusion af nyt og gammelt, fyldt med farver. Gå på opdagelse i huset og oplev den unikke blanding.

Læs kundehistorie