Helårsstatus eller sommerhusstatus afgøres af zonen
Hvis I bygger i en byzone – eksempelvis et parcelhusområde, så skal der bygges et helårshus.
Hvis I har en grund i et sommerhusområde og ønsker at bygge et sommerhus, som I kan bruge som helårsbeboelse, kan det godt lade sig gøre. Det kræver, at I får en tilladelse til at bo hele året i sommerhuset. Det betyder dog ikke, at man derved ændrer på husets status og laver en konvertering af sommerhus til helårshus. I stedet vil den korrekte term være helårsbeboelse i sommerhus.
Sommerhuset som helårsbolig
Det kræver, at man får en tilladelse til at benytte sommerhuset som helårsbolig. En sådan tilladelse gives, hvis man har ejet grunden med huset i minimum ét år og har status af folkepensionist, efterlønsmodtager, modtager fleksydelse eller har fået en speciel dispensation hos kommunen, se mere herom nedenfor.
Hvem må bo i sommerhuset hele året?
I må bo i sommerhuset hele året, hvis I har fået en tilladelse fra kommunen. Tilladelse til helårsbeboelse i et sommerhus får man hos kommunen, hvis man opfylder kriterierne som nævnt ovenfor – dvs. I skal have ejet sommerhuset i minimum ét år. Derudover skal I have status af folkepensionist, efterlønner eller modtager af fleksydelse. Det er også muligt at få en speciel dispensation hos kommunen i særlige tilfælde, der er sygdoms- eller arbejdsrelaterede.
Hvad så, hvis det kun er én af jer, som har den ovennævnte status? Det er ikke et problem, fordi din ægtefælle eller samlever, har lov til at bo der sammen med dig. Derfor er det nok, at én af jer opfylder kriterierne til at få lov til helårsbeboelse i jeres sommerhus.
Hvilke krav skal sommerhuset opfylde?
Hvis I ønsker at få lov til at bruge sommerhuset som helårsbolig, er der også visse krav til sommerhuset. Her er der naturligvis ingen problemer, hvis I flytter ind i et nyt Planet Hus, for vores huse er isoleret 30% bedre end minimumskravet til sommerhuse.
Ønsker I derimod at bruge et eksisterende sommerhus som jeres helårbolig, skal I være opmærksomme på, at huset skal vurderes egnet til helårsbeboelse, og det er kommunen, som foretager den vurdering. Hvis de vurderer, at der er sundheds- eller brandfare forbundet med at bo i huset, vil de således ikke give tilladelsen.
Læs mere om vores byggemetodeOvervejelser om at bo i sommerhuset hele året
Det er én ting at få tilladelse til at bo i sit sommerhus hele året, I skal selvfølgelig også vurdere, om det kan give nogle udfordringer. Eksempelvis kan det, helt afhængigt af hvor sommerhuset ligger, føles lidt isoleret, fordi nogle sommerhusområder er forladte i nogle måneder af året. Det er der selvfølgelig nogle mennesker, som trives rigtig godt med. Rent praktisk kan I også risikere at være sneet inde en uges tid, fordi kommunen ikke er forpligtet til snerydning i et sommerhusområde.
En idé, inden I beslutter at søge om helårsbeboelse i sommerhuset, kan være at udnytte det maksimalt tilladte antal uger i sommerhuset i vinterperioden og teste, om I også trives godt i området, når dagene er korte, og det bliver koldt og mere stille omkring jer.
Se hvilke sommerhusgrunde og huse vi har til salgKom tættere på jeres sommerhusdrøm
Kom til inspirationsaften
Roskilde 25. februar kl. 17.30
Mød vores arkitekter, indretnings-rådgivere, udlejningsspecialisten og ikke mindst vores team af bygge- og salgsrådgivere til en aften med tips og inspiration til et sommerhus, der kan blive familiens pusterum i mange år.
Tilmeld inspirationsaften herBook et møde
med os
Kom tættere på din sommerhusdrøm
– vi hjælper dig på vej.