Må jeg bruge mit sommerhus som helårsbolig?

Helårsstatus eller sommerhusstatus afgøres af zonen

Hvis I bygger i en byzone – eksempelvis et parcelhusområde, så skal der bygges et helårshus. Hvis I derimod har en sommerhusgrund i et sommerhusområde, men ønsker at bygge et sommerhus, som I kan bruge som helårsbeboelse, så kan det godt lade sig gøre at få en tilladelse til at bo hele året i sommerhuset, men det betyder ikke, at man derved ændrer husets status og laver en konvertering af sommerhus til helårshus.

hyggeligt sommerhus soveværelse

Sommerhuset som helårsbolig

Det fungerer på den måde, at man får en tilladelse til at benytte sommerhuset som helårsbolig. En sådan tilladelse gives, hvis man har ejet grunden, hvor huset ligger i minimum ét år og har status af fokepensionist, efterlønsmodtager, modtager fleksydelse eller har fået en speciel dispensation hos kommunen.

Det kan også lade sig gøre at få ændret status af huset fra sommerhus til helårsbolig, men så kan det straks være mere besværligt fordi der stilles andre krav rent byggeteknisk til et helårshus ift et sommerhus.

Hvem må bo i sommerhuset hele året?

Du må bo i dit sommerhus hele året, hvis du har fået en tilladelse fra kommunen. Tilladelse til at bo i sommerhus hele året får man hos kommunen, hvis man opfylder kriterierne som nævnt ovenfor – dvs du skal have ejet dit sommerhus i minimum ét år. Derudover skal du have status  af folkepensionist, efterlønner eller du er modtager af fleksydelse. Det er også muligt at få en speciel dispensation hos kommunen i specielle tilfælde der er sygdoms- eller arbejdsrelaterede. Hvad så, hvis det kun er den ene af jer, som har den nævnte status fx folkepensionist? Det er ikke et problem, fordi din ægtefælle eller samlever har lov til at bo der sammen med dig, så det er bare en af jer, som skal opfylde kriterierne.

Terrasse inspiration - byg nyt sommerhus med Planet Huse

Hvilke krav skal sommerhuset opfylde?

Hvis I ønsker at få lov til at bruge sommerhuset som helårsbolig, er der også visse krav til sommerhuset. Her er der naturligvis ingen problemer, hvis I flytter ind i et nyt Planet hus, for vores huse opfylder alle krav til beboelse hele året rundt, og så isolerer vi endda vores sommerhuse 25% bedre end lovgivningen foreskriver.

Ønsker I derimod at bruge et eksisterende sommerhus som jeres helårbolig, så skal I være opmærksomme på, at huset skal vurderes egnet til helårsbeboelse, og det er kommunen, som foretager den vurdering. Hvis de vurderer, at der er sundheds- eller brandfare forbundet med at bo i huset, vil de således ikke give tilladelsen.

Overvejelser om at bo i sommerhuset hele året

Det er én ting at få tilladelse til at bo i sit sommerhus hele året, I skal selvfølgelig også vurdere, om det kan give nogle udfordringer. Eksempelvis kan det helt afhængigt af, hvor sommerhuset ligger føles lidt isoleret, fordi nogle sommerhusområder er forladte i nogle måneder af året. Det er der selvfølgelig nogle mennesker, som trives rigtig godt med, hvorimod andre måske vil føle sig lidt ensomme.  Rent praktisk skal i også tænke på, om I vil synes det er skønt at være sneet inde en uges tid, fordi kommunen ikke er forpligtet til snerydning i et sommerhusområde.

En idé, inden I beslutter at flytte folkeregisteradressen til sommerhuset, kan være at udnytte det maksimalt tilladte antal uger i sommerhuset i vinterperioden og teste, om I også trives godt i området, når dagene er korte, og det bliver koldt og mere stille omkring jer.

Personlig rådgivning om fritidshuse i træ

FÅ ET

PERSONLIGT

MØDE MED OS

Ring mig op

FÅ MERE

INSPIRATION

Bestil katalog
Uforpligtende tilbud - procent symbol

BESTIL ET

UFORPLIGTENDE

TILBUD

Bestil

Lene & Toke havde brug for en kontrast til deres liv i København. Læs historien om deres smukke hus med de fantastiske vægge af finér.

Læs case